ESTEETTINEN HAMMASHOITO
Sanonta “hymy ei maksa mitään, mutta antaa paljon” on ehkä osittain totta, mutta joskus kauniista hymystä joutuu kuitenkin maksamaan. Joku on saanut syntymälahjanaan täydellisen valkoisen ja suoran hammasrivistön, mutta monesti asia ei näin ole, vaan omia hampaita saatetaan jopa häpeillä. Onneksi nykyään jokaisen kasvoille on mahdollista taikoa täydellinen hymy, kiitos esteettisen hammashoidon! Jos kiinnostuit aiheesta, niin voit ottaa yhteyttä meihin tällä lomakkeella.
Esteettisessä hammashoidossa käytetään monia erilaisia keinoja, jotta hammasrivistöstä saadaan mahdollisimman kaunis. Perinteisempien valkaisemisen ja oikomisen lisäksi hampaita voidaan muun muassa muotoilla uudelleen tai peittää laminaatein, niiden asentoa voidaan muutella, vanhat paikat hampaissa voidaan korvata uusilla, huomaamattomamman näköisillä materiaaleilla, tai suuhun voidaan tehdä kokonaan uusia hampaita. Mahdollisuudet ovat periaatteessa rajattomat, ja halutessaan täydellisen hymyn voi kruunata vaikka hampaan pintaan liimattavalla hammaskorulla.

Hampaiden valkaisu
Hammasluusto voi olla luonnostaan kellertävä, tai nautintoaineet, kuten tupakka, kahvi, tee tai punaviini ovat voineet värjätä hampaita ajan mittaan. Myös esimerkiksi juurihoidot ja hampaisiin kohdistuneet traumat voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä. Kevyesti hampaita voi valkaista kotikonstein esimerkiksi erilaisten hammastahnojen, valkaisukynien, geelien ja liuskojen avulla. Hammaslääkäreiden käyttämistä valkaisumenetelmistä laser-valkaisu on kaikkein suosituin, ja sen avulla saadaan usein aikaiseksi erittäin näkyviä tuloksia. Hampaiden laservalkaisu perustuu vetyperoksidipohjaisen valkaisuaineen sekä laserin yhteisvaikutukseen, ja tällä menetelmällä voidaan värjäytymien ja pinttymien poistamisen lisäksi vaalentaa hammasta sisäisesti. Kaikkeen laservalkaisukaan ei kuitenkaan pysty…
Hammaslaminaatit
Jos hampaiden valkaisu ei laserinkaan avulla onnistu täydellisesti, ainoa mahdollisuus saada vahvasti värjäytyneet hampaat puhtaan valkoisiksi on asentaa hampaiden pintaan hammaslaminaatit. Hammaslaminaatilla tarkoitetaan hampaan ulkopinnalle kiinnitettäviä keraamisia paikkoja, jotka peittävät vanhan hampaan pinnan kokonaan, jolloin hampaan ulkonäköön voidaan todella vaikuttaa. Hammaslaminaatin avulla värin lisäksi hampaan muotoa voidaan muuttaa, joten esimerkiksi hammaseroosion aiheuttamien kulumien korjaamiseen laminaatit soveltuvat mainiosti. Hammaslaminaatteja käytetään usein myös vahvistamaan etuhampaita, jotka ovat päässeet haurastumaan useampien paikkojen tai hampaaseen kohdistuneen tapaturman johdosta. Hammaslaminaateilla saadaan aikaan luonnollinen lopputulos, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Laminaatit ovat usein myös varsin kestäviä, ja jos niitä hoidetaan hyvin, ei niitä välttämättä tarvitse ikinä uusia. Miinuspuolena mainittakoon hammaslaminaattien hinta, sillä Suomessa jo yhden hampaan laminointi maksaa suunnilleen tuhat euroa.
Hampaiden korjailu kruunujen ja implanttien avulla
Posliinikruunulla voidaan korjailla muun muassa hampaan asentoa ja poikkeavaa muotoa. Mikäli hammaslaminaatin avulla hammasta ei saada oikean muotoiseksi, pystytään ongelma mitä luultavimminkin korjaamaan kruunuttamalla. Purentaan sopiva kruunu valmistetaan yleensä hampaista otetun muotin avulla, mutta nykytekniikoilla kruunuja pystytään valmistamaan myös kokonaan ilman muottia. Yleensä hammasta joudutaan hieman muotoilemaan ennen kruunutusta, mutta kruunun asentaminen on silti nopea prosessi, joka voidaan tehdä yhdellä käyntikerralla. Kruunulla voidaan muotoilla suussa olevaa hammasta tai sillä voidaan myös korvata kokonainen puuttuva hammas. Tässä tapauksessa suuhun on ensin asennettava implantti, johon kruunu sitten kiinnitetään. Implantilla tarkoitetaan ruuvimaista, yleensä titaanista valmistettua keinojuurta, joka asennetaan leukaluuhun.
Hammaspaikkojen vaihtaminen
Monesti vuosia sitten laitetut hammaspaikat ovat olleet jo alun perin väärän värisiä, tai kellastuneet vuosien saatossa niin, että ne pistävät hampaan pinnalta ikävästi silmään. Varsinkin, jos ikävän näköinen paikka on etuhampaissa, kannattaa paikan vaihdattamista harkita. Esimerkiksi keraamisella paikalla voidaan vanha paikka korvata helposti, ja tällaiset paikat ovat lähes huomaamattomia. Keraaminen paikka on luonnollisen värinen, eikä kellastu ajan mittaan, kuten muille paikkausmateriaaleille usein tapahtuu. Keraamiset paikat ovat myös hyvin pitkäikäisiä ja kestäviä, eivätkä kovinkaan hintavia.
Hampaiden oikominen
Usein oikomishoito yhdistetään lasten hammashoitoon, mutta hampaita voidaan ihan yhtä hyvin oikoa elämän myöhemmissäkin vaiheissa. Hammaskaaren ahtaus ja epätasaisuus saattavat olla vaivoja, jotka ilmenevät vasta aikuisiällä, ja monesti hampaita halutaan oikoa pelkästään esteettistä syistä, vaikkei purennassa mitään vikaa olisikaan. Perinteiset oikomiskojeet, eli erilaiset, joko hampaan pintaan kiinnitettävät, tai öisin käytettävät hammasraudat ovat varmasti kaikille tuttuja, mutta nykyään hampaiden oikominen voi tapahtua paljon huomaamattomamminkin.
Yksi vaihtoehto huomaamattomampaan oikomiseen on kiinnittää oikomiskoje hampaiden taakse, jolloin se ei näy muille. Tällainen oikomistapa on kuitenkin tavallisia hammasrautoja kalliimpi, ja oikomisprosessi kestää usein noin puolet pidempään.
Nykyteknologialla voidaan myös valmistaa todella huomaamattomia, hampaiden päälle asetettavia oikomiskalvoja. Läpinäkyvät oikomiskalvot ovat niin huomaamattomia, että niitä voi käyttää periaatteessa missä vain. Oikomiskalvon voi myös itse ottaa pois ja asettaa takaisin milloin tahansa, eli sitä ei asenneta suuhun kiinteästi. Haluttu lopputulos saavutetaan vaihtamalla oikomiskalvo kahden viikon välein tiukempaan malliin niin kauan, kunnes hammasrivistö on muovautunut halutunlaiseksi. Yleensä oikomishoito kestää vähintään puoli vuotta. Hampaat kuvataan oikomishoidon aluksi ja tarkastuskäynneillä suukameralla, jonka avulla oikomisprosessia voidaan tutkia tarkasti.
Hammaskorut
Hammaskorun avulla kaunis hymy saadaan säteilemään vielä entisestään. Hammaskoru on yleensä pieni kulta- tai timanttikoru, joka kiinnitetään hampaan pintaan liimaamalla. Korua ei siis esimerkiksi porata hampaaseen kiinni, joten sen laittaminen on nopeaa ja kivutonta, eikä se vahingoita hampaan pintaa millään tavalla. Hammaslääkärin laittama hammaskoru pysyy yleensä kosmetologin laittamaa hammaskorua kauemmin paikoillaan, sillä kiinnitysaineet ovat erilaisia. Parhaassa tapauksessa koru voi pysyä kiinni hampaassa jopa vuosia tai vuosikymmeniä, mutta silti sen irrottaminen on myös suhteellisen helppoa.

Paras tapa pitää hammasrivistö kauniina ja virheettömänä on tietenkin huolellinen suunhoito. Harjaa hampaasi säännöllisesti, käytä hammaslankaa ja suuvesiä, äläkä nauti liikaa sokeripitoisia, happamia tai hampaiden värjäytymistä edesauttavia elintarvikkeita. Pelkällä hampaidenhoidolla ei kuitenkaan ihmeitä tehdä, ja mikäli et ole tyytyväinen hammasrivistöösi, kannattaa harkita esteettiseen hammashoitoon tukeutumista. Olipa syy hymysi piilotteluun mikä tahansa, pystyy osaava, esteettiseen hammashoitoon erikoistunut hammaslääkäri nykytekniikoita apunaan käyttäen varmasti korjaamaan tai peittämään suustasi löytyvän vian. Hymyä huuleen!