Yksityinen hammaslääkäri Suomessa vuonna 2016

Jonotanko vihlovan hampaani kanssa kunnalliseen hammashoitoon vai maksanko itseni kipeäksi yksityisellä puolella? Tämä kysymys on ensimmäinen, joka monelle tulee mieleen pohtiessaan valintaa julkisen ja yksityisen hammashoidon välillä. Yksityisten hammashoitoloiden eduksi mielletään yleensä nopea hoitoonpääsy sekä yksilöllinen ja laadukas hoito. Myös tunne siitä, että voi itse vaikuttaa toimenpiteessä käytettävään kivunlievitykseen tai muihin hoitoon liittyviin seikkoihin saa osan potilaista hakeutumaan yksityiseen hammashoitolaan.

Yksityisten hammashoitoloiden etuihin täytyy lukea edellä mainittujen ohella niiden tarjoama laaja skaala erilaisia palveluita. Näihin kuuluvat lukuisat tavat kohentaa hampaiden ulkonäköä; miltä kuulostaisi vaikkapa hammaskoru timantilla? Erityisen suosittua on hampaiden valkaisu, jossa käytettävät menetelmät vaihtelevat vetyperoksidivalkaisusta laservalkaisuun. Valkaisun voi toteuttaa kokonaan hoitolassa tai sieltä ostettavan kotivalkaisusetin avulla myös kotona. Jos haaveena on Hollywood-hymy, voi hampaiden ulkonäköä muuttaa keraamisilla kuorilla. Niillä on mahdollista muokata värin lisäksi esimerkiksi hampaiden pituutta.

Kosmeettinen hammashoito on kuitenkin vain yksi tarjolla olevista palvelutyypeistä. Yksityisissä hammashoitoloissa tehdään samoja hoitoja kuin kunnallisessakin hammashoidossa. Tällaisia ovat esimerkiksi hampaiden paikkaus, juurihoito sekä iensairauksien hoito. Muun ohessa limakalvomuutosten tutkiminen kuuluu hammastarkastukseen. Tämä on tärkeää sillä limakalvomuutosten takana voi olla monia sairauksia. Erilaisia purentavaivoja hoidetaan yleensä yksilöllisellä öisin käytettävällä purentakiskolla tai oikomishoidolla, joka on mahdollista myös aikuisiällä. Purentavirhe voi aiheuttaa kipeytymistä ja särkyjä, joista voi kuitenkin päästä eroon suhteellisen helposti kiinteästi asennettavalla oikomiskojeella. Ei siis ihme, että aikuisten oikomishoitojen suosio on kasvanut viime vuosina. Myös esteettiset syyt voivat saada hakeutumaan oikomishoitoon.

Moni kokee, että tutkimuksiin on helpompi päästä yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Tällaisesta voi olla esimerkki yksityisten hammashoitoloiden tarjoama uniapneatutkimus, jossa diagnoosi tehdään yöksi kotiin otettavan mittauslaitteen avulla. Yksityisissä hammashoitoloissa tehdään myös suukirurgisia toimenpiteitä, kuten hampaiden poistoja, sekä erilaisia tutkimuksia kuten röntgenkuvaus, sylkitutkimus ja kudosnäytteenotto. Palveluihin kuuluu niin ikään proteettinen hammashoito, jonka valikoima on tänä päivänä huomattavan laaja. Hammasproteeseja on saatavilla sekä kiinteinä että irrotettavina ja erilaisilla tekniikoilla ja materiaaleilla toteutettuna. Nykyaikaa edustavat implantit, joilla hampaat kiinnitetään suoraan leukaluuhun. Näin ne sekä näyttävät että tuntuvat luonnollisilta ja toimivat kuten aidot hampaat.

Hammaslääkäripelkoa potevalle yksityinen hammashoitola voi olla ainoa vaihtoehto. Pelkopotilaalle on tarjolla niin lääkkeellistä rentoutusta kuin nukutustakin. Nukutus voi olla tarpeen myös pitkissä ja vaativissa toimenpiteissä, jolloin hampaat saadaan useiden käyntien sijaan kerralla kuntoon. Lääkitys on tarvittaessa mahdollista myös lapsipotilaille.

On tavallista, että perheen aikuiset asioivat yksityisessä hammashoitolassa, mutta lapset käyttävät julkisen hammashuollon palveluita. Yksityiset hammashoitolat tarjoavat kuitenkin lapsipotilaille samoja palveluita kuin aikuisillekin. Ja jos perheen junioreilta ei hampaiden harjaus suju tarvittavalla tarkkuudella, voi hammaspeikkojen karkottamista treenata varaamalla heille ajan suun terveyttä edistävän kotihoidon opetukseen.

Yksityiset hammaslääkäriasemat markkinoivat toimintaansa sekä nopeudella että kiireettömyydellä. Nopeus on valttia ajanvarauksen yhteydessä, kun taas kiireettömyyttä potilas arvostaa hoitoa saadessaan. Osassa hoitoloista toimintaa on tehostettu siten, että vaikka varsinaisen hoidon ja tutkimuksen suorittaa hammaslääkäri, potilas viettää enemmän aikaa suuhygienistin kuin lääkärin seurassa. Näin hammaslääkäri pystyy ottamaan vastaan useampia potilaita työpäivän aikana. Tällaiset tehostamisratkaisut liittyvät usein hintakilpailuun, jota esiintyy lähinnä suuremmissa kaupungeissa, joissa yksityisiä hoitolaitoksia on useita.

Tarjolla olevat hoidot ja niiden kustannukset vaihtelevat hoitoloittain. Useimmissa paikoissa tarjotaan kaikenlaista hammashoitoa, mutta jotkut niistä keskittyvät vain tiettyihin palveluihin, kuten kosmeettiseen hammashoitoon. Hintaerot eri hoitoloiden välillä ovat suuria ja täsmällisten hintavertailuiden tekeminen etukäteen on erittäin vaikeaa, sillä esimerkiksi verkkosivuilla ilmoitetut hinnat ovat yleensä suuntaa-antavia. Kela korvaa osan yksityishammaslääkärin antaman hoidon kustannuksista. Korvausta saa myös suuhygienistin suorittamasta hoidosta silloin, kun hoito perustuu yksityishammaslääkärin antamaan määräykseen. Korvausta ei kuitenkaan saa kosmeettisista tai proteettisista toimenpiteistä.

Yksityiset hammashoitolat tekevät monia erilaisia hoitoja. Kunnalliseen hammashoitoon verrattuna keskeisimpänä erona on yksityisissä hoitoloissa tehtävät kosmeettiset hoidot hammaskoruista ja valkaisuista aina esteettiseen oikaisuhoitoon ja hammaskuoriin. Yksityisten hoitoloiden palvelut eivät kuitenkaan rajoitu vain näihin, vaan niissä tehdään myös perushammashoitoa sekä suuria ja vaativia operaatioita. Olipa toiveenasi helmenvalkoinen hammasrivistö tai purennan aiheuttamasta leukakivusta pääseminen, voi hyvinkin olla vaivan arvoista tutustua paikkakuntasi yksityisten hammashoitoloiden palveluvalikoimaan.

Katso kaikki palvelumme: www.hampaidentehovalkaisu.fi

Facebook
Twitter
Scroll to Top