HAMPAIDEN VALKAISU KOTONA

Hymyily ja nauraminen vaikuttavat tutkitusti mielialaan ja sitä kautta myös terveyteen. Monet häpeilevät kuitenkin hampaitaan ja yrittävät täten vältellä leveän hymyn vilauttelua. Jollakin hammasluusto voi luonnostaan olla kellertävä, toisen hampaat taas ovat vuosien saatossa tummentuneet. Monet nautintoaineet, kuten tupakka, kahvi, tee ja punaviini aiheuttavat hampaiden värjäytymistä, ja myös esimerkiksi juurihoidot, hampaisiin kohdistuneet tapaturmat sekä kiillevauriot voivat vaikuttaa negatiivisesti hampaiden ulkonäköön. Onneksi asia on helposti hoidettavissa. Jokainen voi nykyaikana saada kauniin hohtavan hymyn kasvoilleen. Mikäli hampaita halutaan valkaista erityisen voimakkaasti, kannattaa antaa ammattilaisen hoitaa asia. Hammaslääkärin tekemä valkaisu on kuitenkin melkoisen hintava toimenpide, joten mikäli hampaat tarvitsevat vain muutaman asteen vaalennusta, kannattaa tutustua keinoihin, joilla hampaat saa valkaistua kotona.

Hampaiden valkaisu kotona

Hampaita voidaan vaalentaa kotona monin eri konstein. Monilla hedelmillä ja vihanneksilla, kuten esimerkiksi omenalla, parsakaalilla ja sellerillä sanotaan olevan hampaita vaalentavia vaikutuksia, ja myös ruokasoodaa suositellaan käytettäväksi luonnollisen hampaidenvalkaisun apuna. Ei liene kuitenkaan kenellekään yllätys, että tällaisilla menetelmillä ei kovin näkyviä tuloksia luultavasti saada aikaiseksi. Markkinoilta löytyy onneksi monia tehokkaampia hampaidenvalkaisumenetelmiä, joita on helppo käyttää kotona. Tarjolla on valkaisevia hammastahnoja, hammasharjoja, suuvesiä, purukumeja, geelejä ja muotteja. Näistä kenties toimivimpia ja kätevimpiä tapoja kotona tapahtuvaan hampaidenvalkaisuun ovat hampaidenvalkaisukynät sekä hampaidenvalkaisuliuskat.

Hampaidenvalkaisukynä

Saatavilla on monia erilaisia hampaidenvalkaisukyniä, joita kaikkia yhdistää kuitenkin yksi asia: helppokäyttöisyys. Kynän sisällä on geeliä, jonka vaikuttava aine vaihtelee valmistajan mukaan. Kaikki käytettävät aineet ovat kuitenkin turvallisiksi todettuja, eivätkä vahingoita hampaan kiillettä. Hampaidenvalkaisukynien geeli ei ole vaarallista nieltynäkään, mutta sen liiallista nielemistä olisi kuitenkin hyvä yrittää välttää. Geeli on helppo levittää itse hampaiden pinnalle kynän päässä olevan sudin avulla. Myös se, kuinka usein geeliä tulisi hampaisiin levittää, riippuu paljon kynän merkistä ja vaikuttavasta aineesta. Toisia geelejä suositellaan käytettäväksi viisikin kertaa päivässä mahdollisimman tehokkaan lopputuloksen saavuttamiseksi, toisia taas tulisi käyttää vain kerran päivässä. Yleensä käsittely tulee toistaa peräkkäisinä päivinä niin monta kertaa, että haluttu lopputulos on saavutettu. Monia hampaidenvalkaisukyniä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi viikko tolkulla, vaan esimerkiksi kuukauden jaksoissa, jonka jälkeen olisi hyvä pitää ainakin viikko tai pari taukoa.

Valkaisukynät sopivat yleisesti ottaen melkein kenelle tahansa, mutta raskaana oleville tai imettäville naisille, tai alle 14-vuotiaille lapsille niitä ei yleisesti ottaen suositella. Hampaidenvalkaisukynän avulla voidaan valkaista pelkästään orgaanista hammasta, eli posliini- muovi- tai keramiikkapaikkoihin tai -kruunuihin se ei tehoa.

Hampaiden valkaisukynän parhaita puolia on sen helppous. Sitä on helppo käyttää milloin tahansa, ja sen voi vaivattomasti ottaa mukaan mihin tahansa. Usein hampaidenvalkaisukynät ovat varsin huokean hintaisiakin. Hampaidenvalkaisukynän sudilla valkaisevaa ainetta voi levittää hampaisiin todella tarkasti, joten sen avulla on myös erittäin helppo valkaista pelkästään tiettyä hammasta, mikäli joku hammas erottuu värinsä puolesta ikävästi muista.

Hampaidenvalkaisuliuskat

Hampaidenvalkaisuliuskojen käyttäminen on toinen helppo tapa saavuttaa valkoisemmat hampaat kotikonstein. Valkaisuliuskoja on myös tarjolla useammilta valmistajilta, ja niissä käytettävät vaikuttavat aineet vaihtelevat valmistajan mukaan, mutta toimintaperiaate on yleensä kaikissa saman kaltainen. Liuskat levitetään hampaiden pinnalle, ja niiden annetaan vaikuttaa vähintään puoli tuntia. Mikäli valkaisutuloksesta halutaan voimakkaampi, voi liuskoja pitää hampaissa jopa tunninkin ajan.  Käytön jälkeen liuska poistetaan ja suu huuhdellaan vedellä. Käsittely tulisi toistaa peräkkäisinä päivinä niin kauan, kunnes hampaiden toivottu vaaleusaste on saavutettu. Kuten hampaidenvalkaisukynääkään, ei liuskojakaan suositella kuitenkaan käytettäväksi ilman säännöllisin väliajoin tapahtuvia, vähintään viikon kestäviä taukoja.

Liuskat ovat melko huomaamattomia, ja puhuminen niiden kanssa onnistuu hyvin, joten periaatteessa hampaidenvalkaisuliuskoja voi käyttää missä tahansa, joskin kotioloissa se lienee kaikkein mukavinta.

Hampaidenvalkaisuliuskoissa käytettävät aineet ovat tutkitusti turvallisia, eivät vahingoita hampaan kiillettä, eikä aineen nieleminen ole vaarallista. Katso myös Helsingissä sijaitsevat hammaslääkärit, heiltä saa myös hampaiden valkaisupalveluita.

Hampaidenvalkaisuun tarkoitettuja kyniä ja liuskoja löytyy monista apteekeista, sekä niitä myydään myös joissakin päivittäistavarakaupoissa tai kauneudenhoitoon erikoistuneissa liikkeissä. Myös internetissä toimii useita eri sivustoja, joiden kautta voi helposti ostaa tarvikkeet kotona tehtävää hampaidenvalkaisua varten. Netin avulla voi myös helposti vertailla eri valmistajien tuotteita keskenään ennen ostopäätöksen tekemistä.

Mikäli hampaidenvalkaisukynien tai -liuskojen käytöllä ei pidemmälläkään aikavälillä onnistuta saavuttamaan halutunlaista lopputulosta, kannattaa valkaisu hoidattaa osaavan hammaslääkärin luona. Esimerkiksi laservalkaisu on tehokas tapa, jolla saadaan aikaan erittäin huomattavia tuloksia.  Jotta kotona tehtävän hampaidenvalkaisun lopputuloksesta tulisi mahdollisimman hyvä ja tasainen, tulisi sitä ennen käydä hammaslääkärissä hammaskiven ja plakin poistossa. Samalla kannattaakin kysellä hammaslääkärin mielipidettä siitä, mikä hänen mielestään olisi sinun tapauksessasi riittävä ja paras tapa hampaiden valkaisemiseksi.

Kun olet kertaalleen onnistunut saavuttamaan kauniin valkoisen hymyn, on sen ylläpitäminen tärkeää. Hampaidenvalkaisukynät ja -liuskat ovat itse hampaiden valkaisemisen lisäksi myös hyviä tapoja pitää yllä hammaslääkärin valkaisemia hampaita. Paras tapa kauniin hymyn säilyttämiseksi on tietenkin yrittää mahdollisuuksien mukaan välttää kaikkia hampaita värjääviä ruoka-aineita, ja hoitaa hampaita hyvin ja säännöllisesti. Yle on julkaissut artikkelin hampaiden valkaisusta. Kirjoituksen voit lukea täältä.

Scroll to Top