HAMPAIDEN VALKAISU

Usein sanotaan, että ihminen on kauneimmillaan silloin, kun hän hymyilee. Monet välttelevät kuitenkin hymyilemistä huonojen hampaidensa takia. Hampaat menettävät kauniin valkoisen hehkunsa normaalisti ajan mittaan. Hampaiden värjäytymiseen vaikuttavat suurimmilta osin huonot elämäntavat, kuten tupakointi. Myös kahvin, teen ja punaviinin juonti ovat huomattavia syitä hampaiden värjäytymiseen. Hampaat voivat myös värjäytyä erilaisten käsittelyjen seurauksena, ja joillakin henkilöillä hammasluusto on luonnostaan kellertävä. Onneksi nykyään hampaiden valkaisu on helppoa ja turvallista, joten jokainen voi saada kauniin valkoisen hymynsä takaisin.

Hampaiden valkaisu hammaslääkärissä

Mikäli hampaidenvalkaisussa halutaan saada voimakkaasti näkyviä ja pidempiaikaisia tuloksia, kannattaa aina kotona tehtävien valkaisujen sijasta kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hammaslääkärin tekemästä valkaisusta tulee niin tasaisen värinen kuin mahdollista, sillä purukalusto huolletaan kunnolla ennen valkaisun aloittamista. Mahdolliset hammaskivet rapsutetaan irti ja pinnallisimmat värjäytymät poistetaan.

Hammaslääkärit voivat käyttää hammasten valkaisuun erilaisia menetelmiä, kuten laseria tai hampaidenvalkaisukiskoja ja -geeliä. Mikäli hampaiden vahvoja värjäytymiä ei perinteisempien hampaidenvalkaisumenetelmien avulla saada hoidettua, voidaan hampaisiin myös asentaa hammaslaminaatit. Hampaidenvalkaisu laserilla on kuitenkin tehokas ja ehdottomasti suosituin hammaslääkäreiden käyttämä hampaidenvalkaisutapa.

hampaiden valkaisu laserilla

Laservalkaisu on erittäin tehokas hampaidenvalkaisukeino, jonka avulla hampaista voidaan saada jopa 10 astetta vaaleammat. Laservalkaisun tehon huomaat heti, joten poistut suoraan hammaslääkärin käsittelystä huomattavasti valkoisempi hymy kasvoillasi.

Laservalkaisu sopii melkein kenelle tahansa. Laserilla voidaan hampaiden värjäytymien lisäksi valkaista luonnostaan keltaisempaa hammasluustoa. Tummat kulmahampaat, juurihoidon tai trauman takia tummuneet hampaat, sekä hampaat, joissa on kiillehäiriöitä, vaalenevat myös vaivattomasti laservalkaisun avulla. Implantit, laminaattikuoret, ienvenymät tai oikomishoidossa käytettävät hampaiden sisäpuolen retentiokaaret eivät myöskään ole esteenä hampaiden valkaisemiselle laserin avulla. Raskaana oleville tai imettäville naisille hampaiden valkaisua ei kuitenkaan suositella. Hampaidenvalkaisua laserin avulla ei myöskään yleensä tehdä alle 18-vuotiaille henkilöille, sillä nuorten hammasluusto kehittyy yhä.

Hampaiden laser valkaisu

Vaikka hammaslääkärin suorittama laservalkaisu on tehokas valkaisutapa, ei se tarkoita sitä, että saisit automaattisesti epäluonnollisen näköiset, häikäisevän valkoiset hampaat. Hampaidenvalkaisuprosessi alkaa sillä, että hammaslääkäri kartoittaa asiakkaansa hampaiden väriasteen, jonka jälkeen yhdessä väriskaalan avulla päätetään, mikä olisi sopiva värisävy tavoitelluksi lopputulokseksi.

Laservalkaisussa käytetään turvalliseksi todettuja, vetyperoksidipohjaisia valkaisuaineita, joiden vaikutusta tehostetaan laserin avulla. Laservalkaisu vaalentaa samaan aikaan sekä hammasluuta että hampaan kiillettä. Laservalkaisu tehdään yleensä laajalle alueelle, joka kattaa kymmenen ylä- sekä alahammasta. Valkaisu ei siis kohdistu pelkästään etummaisiin hampaisiin niin, että leveästi hymyillessä tummemmat takahampaat tulisivat esille. Oikein tehtynä laservalkaisu ei vahingoita hampaita tai ikeniä, mutta kannattaa silti varautua hampaiden aristamiseen muutamia päiviä laservalkaisun jälkeen.

Hampaidenvalkaisuprosessi laserin avulla on suhteellisen nopea toimenpide. Valkaisuhoito sisältää yleensä kolme yksilöllistä käsittelyä yhdellä käyntikerralla, jolloin hampaidenvalkaisuun kuluu kokonaisuudessaan noin 75 minuuttia.

Laservalkaisu maksaa Suomessa useita satoja euroja, mutta lopputulos kestää monia vuosia, mikäli hampaita hoidetaan valkaisun jälkeen hyvin.

Hampaiden kevytvalkaisu

Hampaiden kevytvalkaisu on kevyempi valkaisumenetelmä, jonka apuna käytetään myös laseria. Kevytvalkaisuun kuuluu yksi käsittelykerta, ja se voi vaalentaa hampaan väriä korkeintaan noin kuusi astetta. Kevytvalkaisu on hyvä vaihtoehto henkilölle, joka haluaa kokeilla varovaisesti hampaidenvalkaisua, tai joka haluaa valkaista hampaansa vaiheittain. Kevytvalkaisu on myös erinomainen tapa ylläpitää hampaiden valkoista väriä kokonaisvaltaisemman laservalkaisun jälkeen.

Ennen ja jälkeen hampaidenvalkaisun

Muutamia asioita tulee ottaa huomioon jo ennen hampaiden valkaisua. Mikäli hampaat ovat erityisen herkät, kannattaa sensitiivisen hammastahnan käyttö aloittaa jo pari viikkoa ennen toimenpidettä. Kahta päivää ennen hampaidenvalkaisua ei tulisi nauttia mitään happamia juomia, kuten viiniä tai tuoremehuja, ja myös suuveden käyttö on näinä päivinä kiellettyä. Ennen valkaisuhoitoa kannattaa myös syödä vatsa täyteen, sillä muutamaan tuntiin hampaidenvalkaisun jälkeen ei suuhun saisi pistää mitään muuta kuin vettä, sillä hampaat ovat käsittelyn jälkeä sen verran huokoiset, että ne voivat imeä väriä itseensä melkein mistä tahansa. Tiesithän, että voit valkaista hampaasi myös kotona.

Hamapaiden valkaisua seuraavien kahden päivän aikana tulisi olla erittäin tarkka, ettei syö mitään, mikä saattaa aiheuttaa värjäytymiä. Näin ollen kiellettyjen elintarvikkeiden listalla ovat ainakin kahvi, tee, punaviini, cola-juomat, suklaa, salmiakki, lakritsi, soija, ketsuppi, punajuuri, curry-mauste, mustikat ja porkkanat, kuten myös tupakka, nuuska ja alkoholijuomat. Myöskään mitään hapanta, kuten esimerkiksi appelsiinia, greippiä tai soodaa ei tulisi toimenpidettä seuraavien päivien aikana nauttia. Värillistä hammastahnaa, tai tahnaa, joka sisältää sodium bicarbonaattia ei myöskään saa etenkään seuraavien kahden päivän aikana käyttää. Myös huulipunan käytön kanssa tulee olla erityinen varovainen, ja parasta olisi jättää se valkaisun jälkeisten 48 tunnin ajaksi kokonaan pois.

Hampaiden valkaisu nimensä mukaisesti valkaisee jo värjäytyneet hampaat, mutta ei estä niiden uudelleen värjäytymistä. Sen takia kaikkein parasta olisi välttää hampaille haitallisimpia aineita, ei pelkästään pari päivää hampaiden valkaisun jälkeen, vaan mahdollisuuksien mukaan myös tulevaisuudessa joka päiväisessä elämässä. Herkästi värjäävien ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen suu kannattaa purskutella huolellisesti vedellä, sillä myös näin toimiminen edesauttaa sitä, ettet tarvitse uutta hampaidenvalkaisua heti vuoden tai parin päästä.

Scroll to Top