Miksi hampaiden valkaisu on suosittua Tampereella ja muissa Suomen kaupungeissa?

Kukapa ei olisi joskus kuullut hampaiden valkaisusta. Ei tarvitse kuin kurkata lähikaupan hammastahnahyllyyn, niin huomaa, että tarjolla on jos jonkinlaista valkaisevaa hammastahnaa. Internetin kautta pystyy helposti tilaamaan esimerkiksi valkaisupuikkoja. Vanha kansa neuvoo ottamaan takasta hiiltä tai ruokakaapista soodaa, ja hoitamaan valkaisun sillä. Aikoinaan Japanissa hampaiden näkymistä pidettiin epäkohteliaana, joten ne mustattiin hiilellä piiloon. Toista on tänä päivänä.

Kaunista hymyä pidetään arvossa. Hampaat saatetaan valkaista jotain tiettyä tilaisuutta, kuten häitä tai työhaastattelua, varten. Tummentuneita hampaita hieman häpeillään, joten monille hampaiden valkaisu on säännöllinen arkirutiini siinä kuin parturissa tai ripsihuollossakin käynti. Puhtaanvalkoinen jenkkihymy vaikuttaa kovin halutulta, varsinkin, kun siitä ollaan valmiit maksamaan yksityisellä hammaslääkärillä jopa viitisen sataa euroa.

Miten hampaiden valkaisu tapahtuu?

Tummentuneet tai kellertävät hampaat johtuvat joko elintavoista, kuten tupakoinnista tai runsaasta kahvin ja kokiksen juomisesta, mutta on otettava huomioon, että joillakin ihmisillä hampaiden luonnollinen sävy vain sattuu olemaan tummempi kuin muilla. Jos haluaa hampaansa valkaista, varminta on teettää hampaiden ensivalkaisu hammaslääkärillä. Voit samalla kysyä, miten sinun kannattaa hampaita valkaista jatkossa. Hammaslääkärin tekemän hampaiden valkaisun vaikutus kestää jopa pari vuotta. Jos haluat sen jälkeen siirtyä kotivalkaisutuotteisiin, osaa hammaslääkäri kertoa erilaisten valkaisutuotteiden eduista ja haitoista. Kotivalkaisussa on kuitenkin omat riskinä. Helpointa ja ennen kaikkea turvallisinta on antaa hammaslääkärin jatkossakin pitää huolta hymystäsi.

Hammaslaakari Tampere

Älä hämmästy, jos hammaslääkäri ottaakin valkaisuaineen sijaan esiin poran. Hampaiden valkaisu on turvallista vain, jos hampaat on ensin tarkistettu, ja tarvittaessa myös korjattu. Jos suun limakalvot, ikenet ja itse hampaat ovat reilassa, ei hampaiden valkaisusta ole mitään haittaa. Kruunut, sillat, paikat tai reiät pilaavat hampaiden valkaisun. Paikat eivät estä valkaisua, mutta on otettava huomioon, että valkaisuaine ei värjää paikkoja – ne pitää vaihtaa myöhemmin paremmin uuteen väriin sopiviksi. Valkaisua ei voida tehdä myöskään alaikäisille tai raskaana oleville naisille. Hammastarkastuksen jälkeen voidaan keskustella siitä, kuinka monta astetta hampaita halutaan vaalentaa. Suomalaiset suosivat luonnollista lopputulossa, kun taas rapakon takana USA:ssa hampaat tavataan valkaista niin valkoisiksi kuin suinkin mahdollista.

Hampaiden valkaisu Tampereella

Alla olevasta kartasta löydät parhaat paikat varata hampaiden valkaisu ja hammashoito Tampereella.

Hammaslääkärin tekemä geelivalkaisu

Hammaslääkäri käyttää pH-arvoltaan neutraalilla valkaisuainetta, mikä ei ärsytä ruokatorvea. Ikenet suojataan valkaisun ajaksi geelillä. Hampaiden valkaisukäynnin jälkeen on pysyttävä kaukana kahvista, tupakasta ja punaviinistä hammaslääkärin suosittelema aika – geelillä valkaistu hammas värjäytyy helposti ensimmäisten tuntien ajan.

Hampaiden laservalkaisu

Valkaisugeelin ohella hampaiden valkaisu voidaan tehdä myös valolla. Näkyvä lopputulos saavutetaan näin yhdellä ainoalla hoitokerralla, mikä kestää vain noin tunnin verran. Valkaisuaine vetyperoksidi viedään esimerkiksi UV-, laser- tai halogeenivalon avulla suoraan hampaaseen. Jos lopputulos ei ollut asiakkaan makuun vielä tarpeeksi valkoinen, saa tämä mukaansa kotivalkaisukiskot. Geelivalkaisu on huomattavasti huokeampaa kuin laservalkaisu. Geelivalkaisu sopii hampaiden sävyn kirkastamiseen jo noin vuosi laservalkaisun jälkeen.

Hampaiden kotivalkaisu

Jos kotivalkaisu menee pieleen, hampaita kulumiselta suojaava hammaskiille saattaa vaurioitua. Hammaskaulaan voi ilmaantua koloja ja vihlontaa. Joka kolmannelle tulee ruokatorven tai ikenien ärsytystä. Syy ongelmiin voi olla se, että valkaisuaine on ollut vääränlainen tai heikkolaatuinen, tai sen on annettu vaikuttaa liian pitkään. Ongelmien taustalla voi olla myös se, ettei suun ja hampaiden terveys ole ollut tarpeeksi hyvä valkaisua ajatellen. Kiille vaurioituu myös siinä tapauksessa, että hampaita valkaistaan liian usein. Anna hammaslääkärisi auttaa sinua valitsemaan itsellesi sopivat, laadukkaat kotivalkaisutuotteet. Lievää ja ohimenevää vihlontaa saattaa esiintyä niin hammaslääkärin tekeminen valkaisujen kuin kotivalkaisujenkin jälkeen.

Facebook
Twitter
Scroll to Top