Mitä eri hoitoja voidaan tehdä yksityisessä hammashoitolassa?

Kun on tarve hammashoitoon, kunnallisen hammashoidon lisäksi voidaan käyttää yksityisiä hammashoitoloita. Ne täydentävät kunnallisia suun terveydenhuollon palveluja. Yksityisellä puolella saa samalla tavalla kokonaisvaltaista hammashoitoa kuten kunnallisellakin puolella. Lisäksi on hoitomuotoja, joita voi saada vain yksityisellä puolella. Yksityisellä puolella resurssit riittävät myös esteettisiin hoitoihin ja kiinteään protetiikkaan. Yksityisillä hammaslääkäreillä on myös mahdollisuus erikoistua vain tiettyihin asioihin. Erikoistua voi vaikka hammaslääkäripelkoisten potilaiden hoitamiseen.

Esteettisillä hoidoilla miellyttävämmän näköiset hampaat

Esteettisessä hammashoidossa hampaiden ulkonäköä muutetaan silmää paremmin miellyttäväksi. Ne eivät ole välttämättömiä, koska ne eivät uhkaa terveyttä ja niitä ei tehdä kipujen takia vaan pelkästään kauneusvirheiden takia. Siksi onkin ymmärrettävää että niitä tehdään vain yksityisissä hammashoitoloissa, koska kunnallisten hammashoitoloiden jonot ovat jo muutenkin pitkiä. Esteettisiä hoitoja ovat hampaiden valkaisu, keraamiset hammaslaminaatit sekä etualueen muotoilu- ja oikomishoidot. Esteettinen hammashoito voi olla myös pelkästään suuhygienistin tekemä hammaskiven ja värjäymien poisto.

Hampaiden valkaisulla saadaan korjattua hampaiden erilaisia värivirheitä, joita saattaa tulla mm. kahvin juonnista ja tupakoinnista. Mutta ne voivat johtua myös vanhoista juurihoidoista, värjäytyneistä paikoista, amalgaamitäytteistä tai kiillehäiriöistä.

Keraamiset hammaslaminaatit eli kuoret ovat hyvä hoitovaihtoehto suun etualueelle, jos hampaissa on kulumia, asentovirheitä tai niitä on paikattu runsaasti. Niillä voidaan muuttaa hampaiden leveyttä, jolloin hammasrakoja saadaan pienemmäksi ja hampaita saadaan niillä myös enemmän ulos rivistössä. Keraamiset kuoret ovat kynsimäiset ja ne liimataan muovilla hampaan pinnalle. Katso lisää eri esteettisistä hoidoista etusivultamme.

Esteettisiä hoitoja ovat myös oikomishoidot ja hionnat. Hampaiden oikomisilla ja hionnalla hampaista voidaan saada miellyttävämmän näköiset ilman keraamisia hammaslaminaatteja. Miellyttävämmän hymyn lisäksi oikomishoidosta on apua myös purentaongelmiin. Purentaongelmia hoidetaan myös kunnallisissa hammashoitoloissa. Hionta voi olla kevyttä, jolloin tasoitetaan vain rosoisia tai vinoon kuluneita hampaiden kärkiä ja muutetaan hampaiden pituus- ja kokoeroja. Suuremmissa muutoksissa yhdistetään kevythionta hampaan muotoiluun paikka-aineella.

Kiinteää protetiikkaa vain yksityisissä hammashoitoloissa

Hammaspuutoksia korvaavia hoitoja kutsutaan protetiikaksi. Jos hammas joudutaan poistamaan, niin tilalle tarvitaan korvaava hammas. On olemassa useita vaihtoehtoja keinojuurista ja kiinteistä silloista irrotettaviin osa- tai jopa kokoproteeseihin saakka. Myös hammaslaminaatit kuuluvat tähän kategoriaan koska niillä voidaan korjata puuttuvia osia hampaista. Kiinteä protetiikka tarkoittaa sellaisia proteeseja, joita potilas ei itse voi poistaa suustaan. Kunnallisessa hammashoidossa tehdään harvoin kiinteää protetiikkaa puutteellisen osaamisen ja riittämättömien resurssien takia. Proteesi voi olla myös sellainen, jonka potilas voi itse ottaa pois suusta. Näitä tehdään myös kunnallisella puolella.

Hammaslääkäripelkoiselle hoitoa myös itse pelkoon

Hammaslääkäripelko on erittäin yleistä. Osa jättää hammaslääkärissä käynnin kokonaan väliin pelon takia. Yksityisissä hammashoitoloissa voi varata ajan aina samalle hammaslääkärille ja kun lääkäri on tuttu niin se saattaa myös auttaa hammaslääkäripelossa. Sama hammaslääkäri auttaa ja tuntee potilaan paremmin ja tämä voi jopa vähentää hoitojen määrää. Tuttu hammaslääkäri tuntee potilaan suun tilanteen ja hoitohistorian.

Jotkut hammaslääkäriasemat ovat erikoistuneet hammaslääkäripelkoisiin potilaisiin. Rentoutumista voi kokeilla jokainen hammaslääkäri: keskustella hitaasti tai puhua potilaan pyörryksiin. Jos nämä eivät auta niin on olemassa järeämpiäkin keinoja. Näitä ei voi saada kovinkaan monessa hammashoitolassa eikä kaikkia edes jokaisessa kaupungissa. Ilokaasu on turvallinen ja edullinen vaihtoehto ja samoin voidaan käyttää myös rauhoittavia lääkkeitä. Hammaslääkäripelko voi olla niin itsepintaista että ainoa keino on potilaan nukutus, joka on kallis vaihtoehto. On olemassa myös kevyt nukutus, joka sopii lyhyisiin toimenpiteisiin. Siinä potilas ei ole kokonaan unessa, mutta ei välttämättä muista tilanteesta mitään. Mikään edellä mainituista ei poista pelkoa, mutta ne auttavat rentoutumaan ja tukevat pelon hoitamista.

Jos hoidossa halutaan poistaa myös pelkoa, niin yksi vaihtoehto on käyttää hypnoosia. Tämä on periaatteessa vain potilaan rentouttamista, jossa hammaslääkäri esimerkiksi neuvoo potilasta miettimään jotain mukavaa paikkaa ja menemään mielessään sinne. Hypnoosia käyttävät harvat hammaslääkärit ja hypnoosiherkkyyskin vaihtelee potilaiden välillä.

Yksityinen hammashoitola on kalliimpi vaihtoehto, mutta sieltä saa monipuolisempaa hoitoa ja sinne saa ajan lyhyelläkin varoitusajalla. Vaihtoehtoja on paljon ja esimerkiksi Oulun kokoisessa kaupungissa niitä löytyy lähes jokaisesta kaupunginosasta ja joistakin useampikin.

Facebook
Twitter
Scroll to Top